Featured Posts

28/3/10

Η ΑΝΟΧΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ.


  • Η Τουρκία αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία μας στο Αιγαίο και η ελληνική πλευρά στέλνει αντιφατικά μηνύματα στη γείτονα
  • Mε «τεχνητές αναπνοές» επιχειρεί να συντηρήσει τη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης η Αθήνα, καθώς τα «ανοίγματα καλής θέλησης» της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρεου βρίσκονται αντιμέτωπα με τη σταθερά σκληρή στάση της τουρκικής πλευράς
Ο περίπλους των ελληνικών νησιών από την τουρκική κορβέτα TCG BAFRA και η επεισοδιακή διέλευσή της από το στενό του Καφηρέα, οι συνεχείς παρενοχλήσεις του ελληνικού αεροσκάφους του Λιμενικού που επιτηρεί στην περιοχή του Φαρμακονησίου και η ρητή πλέον αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί του συγκεκριμένου νησιού δυσκολεύουν τις προσπάθειες της Αθήνας που έχει επενδύσει πολλά στην επαναπροσέγγιση με την Αγκυρα.
Το γεγονός ότι αρκούσε η έστω και λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με το περιστατικό της παρενόχλησης του ελληνικού εμπορικού σκάφους «Αρχάγγελος» από την τουρκική κορβέτα ώστε να προκληθεί μίνι κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών και να οδηγηθούμε στην ακύρωση των επισκέψεων δύο Ελλήνων υπουργών στην Αγκυρα, αποδεικνύει πόσο λεπτό είναι το σκοινί στο οποίο ισορροπούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Αθήνα συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, καθώς το πρωί της Τετάρτης ο μεν κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε επίσημα ότι ακυρώνει τη μετάβασή του στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ανέβαλε την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα και την επομένη ακριβώς, έπειτα από συνάντηση του υπουργού επικρατείας Χ. Παμπούκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ε. Μπαγίς γίνεται γνωστό ότι όλα «βαίνουν καλώς» και συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον Ιούνιο.
Τεστ αντοχών
Με τη στάση της, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στην Αγκυρα να συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της, είτε στο στρατιωτικό επίπεδο στο Αιγαίο είτε στο διπλωματικό.
Στο Αιγαίο η ελληνική πλευρά δείχνει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει διαπραγματευτικό «κεκτημένο» με την έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας σε νησιά όπως το Φαρμακονήσι (σε μια προσπάθεια ανανέωσης της θεωρίας των γκρίζων ζωνών),του εναέριου χώρου, της δικαιοδοσίας εντός του FIR Αθηνών, αλλά και της προβολής της διεκδίκησης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο η τουρκική κυβέρνηση τεστάρει την Αθήνα ακόμη και με συμβολικές κινήσεις και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ είχε κανονιστεί η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα την Μεγάλη Τετάρτη, ο κ. Νταβούτογλου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή τα Σκόπια, που επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία προβολής των... «δικαίων» της «Μακεδονίας».
Μέσα σε αυτό το απολύτως προβληματικό κλίμα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την εμμονή της Αθήνας να ξεκινήσει τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο τον οποίο έχει προτείνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, με δεδομένο μάλιστα ότι η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας είναι πλήρως περιορισμένη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εξάλλου βασική προϋπόθεση για να υπάρξει στοιχειώδης σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών ώστε να συνταχθεί συνυποσχετικό και να παραπεμφθεί στη Χάγη η διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, είναι να υπάρχει συμφωνημένο εδαφικό-συνοριακό καθεστώς μεταξύ των δύο χωρών. Διαφορετικά, μάλλον θα είναι δύσκολο για την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι εναποθέτει τον καθορισμό της εθνικής κυριαρχίας σε ένα δικαστικό όργανο, ακόμη και του κύρους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Μέχρι στιγμής πάντως η Αγκυρα κάθε άλλο παρά δείχνει διατεθειμένη να αποδεχθεί το στάτους κβο του Αιγαίου, οδηγώντας έτσι εν τη γενέσει της σε αδιέξοδο κάθε ειλικρινή προσπάθεια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: