Featured Posts

4/8/08

Στο... φακό ενός Αλβανού στρατηγικά μας σημεία!


Προβληματίζει η σύλληψή του

Οι ΗΠΑ επικροτούν το «Εθνικό Κόμμα Μεγ. Αλβανίας»

Με δεδομένες τις ορέξεις των Αλβανών για την Θεσπρωτία και με την εξέλιξη της ίδρυσης «Εθνικού Κόμματος Μεγάλης Αλβανίας» στο Κοσσυφοπέδιο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η σύλληψη Αλβανού που φωτογράφιζε το αεροδρόμιο Αράξου και την οποία αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής».


Το στρατιωτικό αυτό αεροδρόμιο που αποτελεί τον εναέριο βραχίονα της Ελλάδας στην Αδριατική και στην Αλβανία και είναι στρατηγικό σημείο και για το ΝΑΤΟ, φωτογραφήθηκε από Αλβανό που συνελήφθη, αλλά το γεγονός δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την Πολεμική Αεροπορία.

Στο αεροδρόμιο κατασκευάζονται αυτή την περίοδο υπόστεγα για την υποδοχή των νέων πολεμικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς που θα παραληφθούν.

Αν το γεγονός του Αράξου επαληθευτεί, τότε η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς η Αλβανία δεν θα κατασκοπεύει μόνο αυτό. Στρατηγικά στρατιωτικά σημεία στην Ήπειρο, θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ποιος ξέρει άραγε για ποιο σκοπό.


Τέτοια φαινόμενα παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, όπου επικρατούσε ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Στην σημερινή εποχή, όμως, τέτοιες ενέργειες είναι αδικαιολόγητες και καταδικαστέες, την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βοηθάει την Αλβανία όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες και αν μη τι άλλο δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Εθνικό Κόμμα Μεγάλης Αλβανίας» ιδρύθηκε, και μάλιστα νομότυπα, στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και αμηχανία στους διπλωματικούς κύκλους.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» για ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο καταστατικό του νεοσύστατου αυτού κόμματος περιλαμβάνονται πολλές και έντονες αλυτρωτικές αναφορές.

Το κόμμα αυτό που έχει έδρα την Πρίστινα, σκοπεύει να αγκαλιάσει όλους τους Αλβανούς των Βαλκανίων και κυρίως της Ελλάδας και να... αποκαταστήσει τους Τσάμηδες!

Κάνει λόγο για «αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα», την στιγμή που είναι γνωστό ότι πρόκειται για μετανάστες (νόμιμους ή παράνομους). Η «μειονότητα» αυτή προσδιορίζεται και γεωγραφικά, αφού το κόμμα υποστηρίζει ότι διαβιεί από το ύψος του Αμβρακικού κόλπου μέχρι τα Ιωάννινα. Βέβαια αυτή η θέση είχε εκφραστεί και παλαιότερα στον ΟΑΣΕ και είχε προκαλέσει τότε την έντονη διαμαρτυρία της Ελληνικής Πρεβείας στην Ουάσιγκτον.

Το αξιοπερίεργο στην υπόθεση είναι ότι το κόμμα αυτό ενισχύεται οικονομικά από Αμερικανοαλβανούς και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την ίδρυσή του επικροτούν οι ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Tom Casey δήλωσε πως «οι λαοί στην Σερβία, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου είναι ελεύθεροι να επιλέγουν την διοργάνωσή τους και να ιδρύουν πολιτικά κόμματα, με βάση τα συντάγματα και τα πολιτικά συστήματα των χωρών αυτών. Πρόκειται για εσωτερική υπόθεση».

Η νέα εξελισσόμενη ανωμαλία, η οποία σίγουρα δεν είναι τυχαία, πρέπει να απασχολήσει τους Έλληνες ιθύνοντες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: