Featured Posts

2/11/10

«Δορυφορικά μάτια» αποκτά ο Ελληνικός Στρατός

 
Oι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν, αθόρυβα και μεθοδικά, «δορυφορικά μάτια» τα οποία ενισχύουν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους. Και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «σε μια εποχή όπου οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης,η αξιοποίηση των δορυφόρων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στη σχεδίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ωστόσο οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των στρατιωτικών σκοπών, για τον σχεδιασμό χαρτών, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή της λαθρομετανάστευσης.


Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ηelios είναι γαλλικής εμπνεύσεως. Συμμετέχουν σε αυτό, πέραν της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων συμμετέχει και η Γερμανία. Η ελληνική συμμετοχή χρονολογείται από το 2003.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Ο δεύτερος δορυφόρος (Ηelios ΙΙΒ) εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν εικόνα μέρα και νύχτα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Οι εικόνες αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμη και οπλικά συστήματα.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συμμετέχει ήδη στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού συστήματος ΜUSΙS, το οποίο θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους και θεωρείται το πλέον φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα αυτόν. Σκοπός είναι το σύστημα αυτό να είναι επιχειρησιακά ενεργό από το 2015 ως το 2030.

Η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ηelios θεωρείται πολύ σημαντική για ένα επιπλέον λόγο. Η γειτονική Τουρκία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει το δικό της δορυφορικό πρόγραμμα με πολύ δυναμικό τρόπο, ακολουθώντας διαφορετική τακτική. Δεν συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα αλλά προσπαθεί είτε να αποκτήσει «μικροδορυφόρους» (βάρους περίπου 100 κιλών) είτε να εισαγάγει τεχνογνωσία μέσω συμπαραγωγής. Γαλλοϊταλική κοινοπραξία κέρδισε άλλωστε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δορυφόρου ΤurkSat, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αυτή η τακτική πάντως, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, έχει αποτέλεσμα η τεχνογνωσία που μεταφέρεται να αφορά παλαιότερη τεχνολογία και όχι την πιο σύγχρονη.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ |

Δεν υπάρχουν σχόλια: