Featured Posts

3/1/10

Η Σημαία Μας...

Ο τύπος και τα χρώματα (κυανό και λευκό) της εθνικής σημαίας καθιερώθηκαν την πρώτη Ιανουαρίου του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Η προσωρινή διοίκησις της Ελλάδος

Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού διακηρύττει, ότι: Κατά τον ρδ' του Οργανικού Νόμου, ένθα διορίζονται τα χρώματα "κυανούν και λευκόν" ως χρώματα του Έθνους· και κατά τον ρε' περί του σχηματισμού των σημαιών, το Εκτελεστικόν Σώμα διέταξε και διατάττει τα ακόλουθα...

α'. Των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θέλει έχει το εμβαδόν κυανούν, το οποίον θέλει διαιρείται εις τέσσαρα ίσα τμήματα δι' ενός σταυρού λευκοχρώου, διασχίζοντος εκείνα τα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού.

β'. Η δε κατά θάλασσαν σημαία θέλει είσθαι διττή· μία διά τα πολεμικά, και άλλη διά τα εμπορικά πλοία· και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θέλει διαιρείσθαι εις εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων, λευκού και κυανού· εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού θέλει σχηματισθή τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού λευκοχρώου· της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης, το εμβαδόν θέλει είσθαι κυανούν· εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού θέλει σχηματισθεί ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού κυανοχρώου.

γ'. Το Εθνικόν σημείον, έχον σχήμα κυκλικόν, σύγκειται εκ λευκού και κυανού χρώματος τοιουτοτρόπως, ώστε το μεν λευκόν να προτίθεται, το δε κυανούν ν' ακολουθή, και τέλος το λευκόν· ουδέποτε δε άλλου σχήματος και χρώματος να ήναι το σημείον τούτο.

δ'. Όλοι οι αξιωματικοί και υπουργοί πάσης τάξεως της Επικρατείας, Πολιτικοί και Πολεμικοί, να φέρωσιν επί κεφαλής το Εθνικόν σημείον

ε'. Ος τις αντιτείνει εις ταύτα πάντα, είναι υπεύθυνος απειθείας προς τον Νόμον.

Πηγή : http://library.antibaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: