Featured Posts

14/3/12

O κόσμος μας γέρασε… οι αξίες μας γέρασαν…


undefined 
Τίποτε δεν μοιάζει να στέκει όρθιο από αυτά που γνωρίζαμε.
Από τις διδαχές των πρεσβυτέρων. Για να μην φθάσω μέχρι το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες, που πλέον είναι τόσο αρχαίο, όσο το δηλώνουμε, αλλά ίσως καθόλου πλέον νέο-ελληνικό, γιατί δεν βρίσκω τίποτα να άπτεται στους σύγχρονους έλληνες που θα μπορούσε να τους εξισώσει με τους ένδοξους πρόγονους τους. Τώρα ο εθνικός μας star, είναι ο Ευαγγελόπουλος. Τώρα τα παιδιά μας στα σχολεία μαθαίνουν πόσο κακό πράγμα είναι ο συνωστισμός στα λιμάνια. Γιατί έτσι πνίγηκαν βάση της διδακτικής τους ύλης, όλοι οι ξεριζωμένοι έλληνες από την Μικρά Ασία. Από τον συνωστισμό. Όχι από τους Τούρκους. Ίσα-ίσα.. οι Τούρκοι τώρα είναι φίλοι μας. Παρακολουθούμε τα σήριαλ τους στην τηλεόραση. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να μάθουμε τούρκικα. Σε λίγο θα μας ζητήσουν την Θράκη.

Σε πολύ λίγο όλοι οι λαοί θα είμαστε αδέλφια. Και θα έχουμε όλοι τους ίδιους « γονείς». Το ίδιο αφεντικό. Και θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί και δέκα κλωτσιές την ημέρα. Αγράμματοι, εξαθλιωμένοι, ανιστόρητοι, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς τίποτα που να ορίζει την πραγματική μας ταυτότητα. Το « Άνω Θρώσκω» ( ετμ. Άνθρωπος= Αυτός που κοιτάζει ψηλά).
Αλήθεια, αν κοιτάξουμε σήμερα γύρω μας, πόσους ανθρώπους με αυτή την έννοια θα δούμε ;
Μοιάζει αυτός ο κατήφορος να μην έχει τελειωμό……
Ή μήπως όχι. Μήπως μπορούμε να αντιστρέψουμε την πολικότητα αυτής της προσωπικής και συλλογικής μας αλλοτρίωσης ;
Ναι μπορούμε! Μπορούμε να θυμηθούμε. Μπορούμε να σηκώσουμε το κεφάλι μας και πάλι ψηλά, να ακούσουμε το αίμα να σιγοβράζει μέσα μας, να ψιθυρίζει καυτό την καταγωγή μας, να κραυγάζει με μένος , διατυμπανίζοντας το ελληνικό μας γονίδιο.
Αρκετό καιρό πνίγαμε την φωνή του κάτω από τις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης του κάθε ένα από εμάς. Όχι! Δεν είμαστε ζώα! Και κανείς ποτέ δεν θα το καταφέρει, δεν θα τους επιτρέψουμε, να μας κάνουν!
Είμαστε Άνθρωποι. Σκεπτόμαστε, αποφασίζουμε για τις ζωές μας, αντιδρούμε!!
- Διαβάζουμε την ιστορία μας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για την προσωπική μας επιμόρφωση, περισσότερο από εμάς τους ίδιους!
- Φιλτράρουμε τα δήθεν τυχαία μηνύματα από την υποκινούμενη από το σύστημα τηλεόραση.
- Απορρίπτουμε οτιδήποτε ανθελληνικό. Είτε είναι ιδέα, είτε είναι προϊόν.
- Σεβόμαστε την γλώσσα μας. Έχουμε την πιο πλούσια σε έννοιες και λεξιλόγιο γλώσσα στον κόσμο και την έχουμε αντικαταστήσει με ένα σωρό ξενόφερτες λέξεις καθώς επίσης και με τα περίφημα γκρίγκλις. Την νέα μόδα στον γραπτό λόγο, για να ξεχάσουν τα παιδιά μας κι αυτά τα λίγα που έμαθαν από το άθλιο και αποπροσανατολισμένο, εκπαιδευτικό μας σύστημα.
- Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να στραπατσάρει την κοινή μας λογική, προβάλλοντας μας επιχειρήματα ξύλινα, τύπου ήξεις-αφίξεις, προσβάλλοντας κατά πρόσωπο την ευφυΐα μας, με το σαρδόνιο χαμόγελο του αυτοαποκαλούμενου γνώστη των πραγμάτων.
- Αρνούμαστε πεισματικά να αφομοιώσουμε τα ξένα πρότυπα που λανσάρουν ύπουλα, στα παιδιά και την νεολαία μας.
Παραμερίζοντας τον πληροφοριακό οχετό με τον οποίο μας βομβαρδίζουν καθημερινά, σταματάμε για λίγο…για να σκεφτούμε…
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες.
Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί, παρά την προσωπική έκφραση της αγωνίας και του πόνου, αν θέλετε, που βιώνει ένας απλός κοινός νους, που δεν αντέχει να βλέπει γύρω του τα πάντα να καταρρέουν «χαμογελώντας». Είναι είτε ο πνιγηρός επικήδειος των αξιών μας ή το πολεμικό μανιφέστο της αφύπνισης όλων μας. Οπότε………
Καθείς εφ’ω ετάχθει.

Μετά τιμής

Αλεξανδρή Μαρία

Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής

http://xryshaygh.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: