Featured Posts

5/9/11

Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου - Η Άγκυρα εμμένει σε παρελκυστική τακτική


Image
Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα που βρίσκονται επί τάπητος.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, γιατί όπως είπε, «είναι σημαντικό για μας στα Ηνωμένα Έθνη να διατηρούμε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι πήγε στην Τουρκία σχετικά πρόσφατα και ότι τώρα είναι ώρα να έρθει και στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνει ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ΥΠΕΞ και, όπως είπε, προσβλέπει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση.
Την Τετάρτη ο κ. Ντάουνερ θα συζητήσει το Κυπριακό με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, γιατί η Άγκυρα επιμένει στη θέση για επιδιαιτησία ή εμπλοκή τρίτων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με το επιχείρημα ότι τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνον δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα προς τα εμπρός για να διευκολύνει τη διαδικασία, αλλά επιμένει να ανοίγει θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που επιτεύχθηκαν επί του προκατόχου του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι αυτή η τακτική του Ντερβίς Έρογλου, την οποία υπαγορεύει η Άγκυρα, αποσκοπεί στον τερματισμό του διαλόγου για την εξυπηρέτηση δύο τουρκικών στόχων: Την αλλαγή της διαδικασίας ώστε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι (είτε με τη μέθοδο της επιδιαιτησίας είτε με διεθνή διάσκεψη) και ττην προώθηση της αξίωσης περί τερματισμού «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των συνομιλιών μέχρι νεοτέρας, με αιτιολογικό την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας έτσι την οριστικοποίηση του αδιεξόδου και κρατώντας ανοικτή την προοπτική.
Εξάλλου, ξένοι πρεσβευτές στη Λευκωσία αναμένουν την πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, με την έναρξη της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο "οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: