Featured Posts

5/9/11

"Ψυχρός πόλεμος" Ισραήλ-Τουρκίας με συλλήψεις Ισραηλινών στη Πόλη!

Πόλεμος νεύρων έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς η Τουρκία συνέλαβε (!) και κράτησε άνευ λόγου Ισραηλινούς επιβάτες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη! Αντίστοιχα Τούρκοι επιβάτες σε πτήση της Turkish Airlines δήλωσαν ότι κατά τον έλεγχο διαβατηρίων παρενοχλήθηκαν στο Τελ Αβίβ πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη.
Ένας άνδρας δήλωσε ότι τον εξανάγκασαν να απαγγείλει μία προσευχή από το Κοράνι. Άλλοι ανέφεραν ότι τους έκαναν ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους -οι ισραηλινοί κανόνες ασφαλείας είναι πολύ αυστηροί, γεγονός που προκαλεί συχνά παράπονα από τους ξένους ταξιδιώτες.

Λίγο αργότερα δεκάδες Ισραηλινοί επιβάτες πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης κατήγγειλαν ότι τέθηκαν προσωρινά ... υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις τουρκικές Αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ».
«Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας με ερωτήματα που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για κατασκοπεία, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους» ανέφεραν εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν. Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι.

Ερωτηθέντες από ισραηλινούς ραδιοσταθμούς, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.

Η Τουρκία ήταν για καιρό ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500.000 την επισκέφθηκαν το 2008). Όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: