Featured Posts

28/8/11

Συνέντευξη με τους Straightline.






Τα μέλη της μπάντας απαντούν στις ερωτήσεις του Σταύρου Λιμποβίση.





1. Συναγωνιστές σας χαιρετώ ! Καταρχάς να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της σ.ο του «Μαύρου Κρίνου» για την τιμή να μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη.


Καλησπέρα σας, να σας ευχαριστήσουμε με τη σειρά μας για τη δυνατότητα που μας δίνετε να παρουσιάσουμε αυτό που κάνουμε.


2. Για αρχή κάτι το συνηθισμένο αλλά άκρως απαραίτητο. Ποια η σύσταση της μπάντας, πότε δημιουργήθηκε και από ποιες μουσικές ομάδες προέρχονται τα μέλη ;


Η μπάντα σχηματίστηκε πριν 2 ακριβώς χρόνια. Θελήσαμε μέσα από το σχηματισμό της να εκφραστούμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, να καταθέσουμε τη δική μας μουσική και στιχουργική άποψη ώστε να απευθυνθούμε στη νεολαία, όσο μπορούμε.

Κάναμε αρκετές πρόβες για να δέσει το σχήμα, κάποιες συναυλίες που κινήθηκαν θα λέγαμε σε "αναγνωριστικό" επίπεδο στην αρχή, για να φτάσουμε στα τέλη του 2010 στην πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά. Τα μέλη της μπάντας παίζαμε και παλαιότερα σε σχήματα της ελληνικής σκηνής, αυτά που μας ένωσαν ήταν η συντροφικότητα και η φιλία, και έτσι προχωρούμε.



3. Ποιες οι μέχρι τώρα κυκλοφορίες σας είτε μόνοι σας είτε ως συμμετέχοντες σε άλλες προσπάθειες.


Συμμετείχαμε σαν Straightline στη συλλογή "Ελευθερία για τους Εθνικιστές" και όπως προαναφέραμε κυκλοφορήσαμε πέρυσι το "Act for a new generation". Πέρα από αυτά, οι συμμετοχές μας συνοψίζονται στις εξής:


Κώστας: Pogrom - "Σε γειτονιές και δρόμους", "Περηφάνια", Red.Lock - "Against all odds", White Pride Rockers - "Αντεπίθεση", συμμετοχή στους Μηδενική Ανοχή.

Δημήτρης: Last Attack - "Πόλεμος, Τρόπος Ζωής", συμμετοχή στους Battle Dogs

Μάκης: "Τh.Re.At - "Oi! Αντίσταση", "Trikala Skinheads", συμμετοχή στους Battle Dogs και Midland Rippers.


Σώτος: Koi!mpresser - "Till the darkest hour", συμμετοχή στους Battle Dogs, Midland Rippers και Σταυροφορία.


4. Το γνωστό σε όλους cd «Αct for a new generation» αποτελεί για πολλούς μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της ελληνικής εθνικιστικής ροκ σκηνής. Πως πήγε μέχρι σήμερα η κυκλοφορία της εν λόγω προσπάθειας, και πόσο ευχαριστημένοι είστε από το τελικό αποτέλεσμα ;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Τόσο από άποψη μουσικής, όσο και από στιχουργικής προσέγγισης. Από τη συσκευασία, μέχρι την τελευταία νότα, νομίζουμε πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε ώστε να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό και ειλικρινές. Υπάρχουν γκρουπ που μετά τις κυκλοφορίες τους θέλουν να αλλάξουν πράγματα σε αυτές και τους ξενίζουν από λίγα ως πολλά.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ακόμα 100% στη δουλειά μας και στην επιδραστικότητα που μπορεί να έχει. Αν και τα νούμερα δεν έχουν σημασία, από τα 1000 κομμάτια της κοπής, τα 900 ήδη έχουν πουληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και δεν μπορούμε παρά να είμαστε αρκετά χαρούμενοι με αυτό. Με το κλείσιμο του ενός χρόνου από την κυκλοφορία του cd, τον φετινό Νοέμβριο, πιστεύουμε πως θα έχει εξαντληθεί.


5. Πολλές οι μουσικές κριτικές από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι ομοϊδεάτες μας. Στο σύνολο τους όμως τα σχόλια για τα μουσικά σας κομμάτια είναι από θετικά μέχρι διθυραμβικά. Ποια η άποψη σας για αυτό και ποια τα σχόλια των συναγωνιστών του εξωτερικού για το cd ;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι οι κριτικές που λαμβάνει κανείς για τη δουλειά του δεν αποτελούν κάποιου είδους αυτοσκοπό. Στόχος μας δηλαδή δεν ήταν να ακούσουμε ένα μπράβο ή οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος της μπάντας παραμένει η διείσδυση στη νεολαία, η διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικής έκφρασης στη σύγχρονη εποχή.


Κατ' αυτό τον τρόπο κινούνται εδώ και χρόνια, πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες της παραδοσιακά αντίπερα όχθης, που σήμερα πλάθουν κατ' ουσίαν τη νεολαία, απαντώντας στις καθημερινές ανησυχίες της. Γιατί να μην μπορούμε να το διεκδικήσουμε και εμείς αυτό με αξιώσεις και κυρίως με ένα επίπεδο;


Πράγματι, οι κριτικές υπάρξαν πολύ καλές και μας έκανε εντύπωση ότι δεν περιορίστηκαν στα στενά πλαίσια του ιδεολογικού μας χώρου, αλλά αντιμετωπίστηκαν και με τη μουσική αλλά και τη στιχουργική τους βαρύτητα, σαν συνολικό άκουσμα, από ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική (rock 'n'roll, rockway.gr, rocking.gr, sawbiz, metal hammer, metalhead.gr κλπ...).


Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κατέκριναν τις τοποθετήσεις μας αλλά εκφράστηκαν ουδέτερα ή και θετικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η "εσωστρέφεια" που καλλιεργούσαμε κάποτε μας περιθωριοποιούσε χωρίς λόγο.


Το feedback αυτό είναι ελπιδοφόρο γιατί δίνουμε τη δυνατότητα μέσω της μουσικής μας σε ευρύ κοινό να μας γνωρίσει και μέσω ημών να έρθει σε επαφή με τις Ιδέες μας. Παρόμοια θετική αντιμετώπιση είχε το cd και στο εξωτερικό, σε όλες τις χώρες που έχει τύχει να ταξιδέψει ως τώρα.


6. Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια συναυλία ενός φεστιβάλ στην Λάρισα που δεν έλαβε μέρος ως συνήθως σε κάποιο εθνικιστικό στέκι αλλά σε ανοιχτό μουσικό χώρο. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα κομμάτια σας και ποια τα συναισθήματα σας από εκείνη την βραδιά ;

Ήταν πολύ καλά από κάθε άποψη. Ήταν ένα μεγάλο ρίσκο και ένα στοίχημα για όλους μας. Η συναυλία μέρες πριν την πραγματοποίησή της θαρρείς και βάδιζε σε τεντωμένο σκοινί.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τους διοργανωτές για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και για την αντιμετώπιση που είχαμε.


Η στιγμή είναι πολύ ξεχωριστή, όταν πραγματοποιείς μια εμφάνιση μπροστά σε κόσμο που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "υποψιασμένος" για αυτό που θα ακούσει. Εντούτοις, βλέπαμε πιτσιρικάδες να τραγουδούν τα κομμάτια μας, να συμμερίζονται τις αγωνίες μας, να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο σε αυτό που κάναμε.


Η πεμπτουσία της δραστηριότητάς μας ως πολιτικοποιημένων ανθρώπων, είναι να εξωτερικεύουμε τη δημιουργικότητά μας και να παίζουμε επί ίσοις όροις με όλον τον υπόλοιπο κόσμο που το κάνει. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη βραδυά το καταφέραμε, και τα σχόλια των παρευρισκομένων αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό.



7. Από το σύνολο των κομματιών σας στο ολοκληρωμένο cd που κυκλοφορήσατε προ μηνών κάποια κομμάτια ξεχωρίζουν όπως το «Κράτος σημαίνει πατρίδα σκλαβωμένη», «Η επανάσταση μας» κ.α. Τελικά πιστεύετε ότι ο ελληνικός στίχος πρέπει να προωθηθεί περισσότερο στην δισκογραφία μας σε σχέση με την αγγλική γλώσσα ;



Αναμφίβολα. Αυτό το καταλάβαμε και από την απήχηση των προαναφερθέντων κομματιών. Βασικά είμαστε υπέρ της διατήρησης της ισορροπίας στον στίχο, διότι αφ' ενός απευθυνόμαστε στους συμπατριώτες μας και μπορούμε να τους μιλήσουμε άνετα στη δική μας γλώσσα, αφ' ετέρου μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες με όλα τα λευκά αδέρφια μας, επομένως η αγγλική γλώσσα προσφέρεται για κάτι τέτοιο.


Επειδή μας απασχολεί το θέμα, έχουμε αναρτήσει μια σχετική ψηφοφορία στη σελίδα μας στο διαδίκτυο, σχετικά με το δεύτερο cd μας και τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε και μια ακόμα γνώμη ...


8. Ποια τα σχέδια της μπάντας ή τα δικά σας για το μέλλον ; Να αναμένουμε ευχάριστες εκπλήξεις ;



Πέρα από τη συναυλία στη Γερμανία, θα εμφανιστούμε στην μεθεπόμενη συναυλία στο ελληνικό Skinhouse και ελπίζουμε από το νέο έτος να ξεκινήσουμε να συνθέτουμε νέα κομμάτια.


Το φθινόπωρο πρόκειται επίσης να κυκλοφορήσει μια συλλογή από Κροάτες συναγωνιστές, στην οποία θα συμμετάσχουμε με το κομμάτι "Europe Song" και το χειμώνα μια συλλογή από Γερμανούς συναγωνιστές, όπου θα κάνουμε το ίδιο με το κομμάτι "Τime to bleed".


Κατά τα άλλα, Δημήτρης, Μάκης και Σώτος δουλεύουν πάνω στους Battle Dogs και την πρώτη τους κυκλοφορία που ελπίζουμε να βγει μέχρι τα τέλη του έτους από την S-Crew Records, ενώ ο Κώστας γράφει την προσωπική του δουλειά, η οποία θα βγει το χειμώνα από τη γερμανική OPOS Records. Νομίζουμε πως το πρόγραμμα είναι βαρύ από κάθε άποψη !



9. Skinhouse Hellas: εθνικιστικός πολυχώρος, πραγματικό μετερίζι στην κεντρική Ελλάδα, μια αυτόνομη βάση που έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες συναγωνιστές από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια αλλά και για τους συναγωνιστές των Τρικάλων που πρώτοι προχώρησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Το να επαινέσει κανείς τους συναγωνιστές είναι θα λέγαμε περιττό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε έμπρακτα τον χώρο, ο οποίος προσφέρει τόσα πολλά, όχι μονάχα σε μουσικό επίπεδο.


Η ομάδα μεγαλώνει, συνεχίζει το πολύπλευρό της έργο και είναι ανάγκη να έχει την ενεργή συμμετοχή όλων. Μόνο έτσι θα προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά, μόνο έτσι θα συνεχίζει να εμπνέει σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι το Skinhouse μας ενώνει και αποτελεί το σημείο αναφοράς των Θεσσαλών Εθνικιστών και είναι και η πιο δυνατή απόδειξη του πόση επιδραστικότητα μπορεί να έχει ένας χώρος στο δέσιμο και στη διατήρηση στενών σχέσεων μεταξύ των συναγωνιστών μιας περιοχής.



10. Συμμετέχετε στις αυτόνομες εθνικιστικές κινήσεις εδώ και αρκετό καιρό. Τι σημαίνει για εσάς αυτονομία; Tι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αυτόνομη εθνικιστική σοσιαλιστική έκφραση και τάση στην χώρα μας ; Πώς βλέπετε συνολικά τον «χώρο» σήμερα ;



Για τον χώρο δε θα θέλαμε να πούμε και πολλά, υπάρχουν πλέον αναρίθμητες σελίδες όπου μπορεί κανείς όχι να μάθει το τι παίζεται, αλλά να κατανοήσει στην τελική και την ποιότητα του χώρου, μέσα από ένα κομμάτι των εκφραστών του. Η Αυτονομία μας κάνει να στεκόμαστε πέρα από όλα αυτά, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά μας σαν τη δημιουργική έκφραση της καθημερινότητας μας, που δεν πηγάζει ούτε από επαγγελματισμό, ούτε από χόμπυ.


Αλλά αντίθετα είναι βιωματική, δηλαδή αυτό που κάνουμε αντανακλά αυτό που είμαστε και θα είμαστε για μια ζωή. Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να δυναμώσουν οι αυτόνομες φωνές έκφρασης. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε επίκαιροι, ορθολογιστές, ποιοτικοί, συνεπείς, αληθινοί και να αποφύγουμε γραφικότητες, ρουφιάνους, και όψιμους παράγοντες.



11. Αστική ακροδεξιά και «εθνικοφροσύνη» τύπου ΛΑΟΣ και όχι μόνο ... Πραγματικός «καρκίνος» για το Εθνικοεπαναστατικό κίνημα σήμερα τόσο τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν όσο και οι ενέργειες τους τα τελευταία χρόνια, αλλά πραγματικά θα ήθελα την δική σας άποψη πάνω στο θέμα αυτό.



Το αστικό κόμμα του ΛΑΟΣ έχει αποκαλυφθεί και στα μάτια των πιο φανατικών υποστηρικτών του ότι ποτέ δεν υπήρξε ένα κόμμα Αρχών, ένα κόμμα σύγκρουσης με το κατεστημένο, ένα κόμμα εθνικό, ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα φιλεργατικό, ένα κόμμα υγιές. Αλήθεια, υπάρχουν κόμματα - φορείς που να χαρακτηρίζονται από υγεία σήμερα ;


Η φύση των κομματικών μηχανισμών είναι τέτοια, που δρουν σαν μικρόκοσμοι της σημερινής κοινωνίας. Όλες οι αρρώστιες και οι μολυσματικές συμπεριφορές που μπορεί κανείς να συναντήσει στην καθημερινότητά του, παρελαύνουν και μέσα στα κόμματα.


Η επιβίωση των μηχανισμών αυτών, η επιβίωση της εκάστοτε κλίκας μέσα σε αυτούς, η εξυπηρέτηση φιλοδοξιών, το προσωπικό βόλεμα και τα σχετικά, είναι σημεία που μας κάνουν να στεκόμαστε μακρυά.


Με κόμματα σαν το ΛΑΟΣ ειδικά, δεν υπάρχει κανένα σημείο σύμπλευσης, καθώς αποτελούν το ίδιο πολιτικούς αντιπάλους, όπως και τα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα.


Πολύ περισσότερο δε, μετά την σκανδαλώδη υποστήριξη που παρείχαν στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Επομένως δεν αντιμετωπίζουμε το κόμμα αυτό ως "καρκίνο" σε κάτι, διότι πολύ απλά δεν είναι συγγενές με το Εθνικοεπαναστατικό κίνημα, ανεξάρτητα αν ακόμα παραμένουν σε αυτό κάποιοι πλανεμένοι.



12. Ζούμε σε καιρούς πολιτικής και οικονομικής κατοχής. ΔΝΤ και τραπεζίτες, αγορές και πολυεθνικές προσπαθούν να ρημάξουν τα πάντα. Ποια η δική σας αίσθηση στις εξελίξεις αυτές και τι προτείνετε ως μέσο αντίστασης ;



Η νοητική αντίσταση πιστεύουμε πως είναι το μέσο. Το μυαλό μας πρέπει να είναι καθαρό, να μην δίνει σημασία στις σειρήνες του καταναλωτισμού, της υλικής ευημερίας και των στιγμιαίων απολαύσεων που μας πλασάρει απλόχερα η σύγχρονη εποχή. Σίγουρα έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες, ήδη το βλέπουμε, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο έσχατο σημείο για να ξυπνήσουμε.


Σε επίπεδο κινηματικό, θα έλεγα πως πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους ώστε να εξελισσόμαστε και να μένουμε κοντά στα προβλήματα του νεοέλληνα. Εφόδιά μας είναι η Ιστορία μας, οι ιδεολογικές μας αρχές, η πίστη μας στα αιώνια ιδανικά, μα και η δική μας θέαση του μέλλοντος, ο κόσμος που θέλουμε και ονειρευόμαστε, μέσα από την συντριβή του παρόντος.



13. Ας ξαναγυρίσουμε λίγο στην μουσική, πως βλέπετε συνολικά την ελληνική και ξένη εθνικιστική σκηνή και ποιες είναι οι μπάντες που ξεχωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια τόσο από την χώρα μας όσο και από το εξωτερικό ;



Οι μπάντες είναι τόσες πολλές, που νομίζουμε πως θα αδικήσουμε αρκετές που δε θα αναφέρουμε ... Συνολικά, η εγχώρια σκηνή βελτιώνεται και αυτό είναι που έχει σημασία. Τα συγκροτήματα αποκτούν ωριμότητα, μουσική και στιχουργική, οι μουσικοί αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η ευθύνη είναι μεγάλη και το γεγονός πως ό,τι γίνεται, έρχεται για να μείνει και όχι για να αποτελέσει ένα πυροτέχνημα.


Το μόνο που απομένει, τόσο στο εξωτερικό, αλλά πολύ περισσότερο στην χώρα μας, είναι η ενεργή στήριξη, η συμμετοχή στη μουσική αντίσταση και η δημιουργία δικτύων - θυλάκων αλληλοϋποστήριξης.



14. Ποιο από τα κομμάτια σας είναι το αγαπημένο σας και ποια μπάντα από όσες παρακολουθήσατε στο Skinhouse Hellas είναι σε ξεχωριστή θέση τόσο για την μουσική παρουσία της όσο και για την ποιότητα των μελών της ;



Δύσκολο να ξεχωρίσουμε ένα κομμάτι! Πραγματικά! Ποικίλλουν και τα γούστα μας, όχι τίποτα άλλο! Όσον αφορά στις συναυλίες, αξιόλογες κατά κοινή ομολογία ήταν οι εμφανίσεις των Brutal Attack, Kommando Skin, Mistreat, Sleipnir, Steelcapped Strength, Bully Boys, Legittima Offesa, Moshpit, Razor 88, και Les Vilains.



15. Ποια η σελίδα σας στο διαδίκτυο, πως και από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί την μουσική σας και ποια είναι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας ;
H επίσημη σελίδα μας είναι η www.straightline.gr


Εκεί μπορεί να μπει κανείς και να μάθει τα πάντα για εμάς, αλλά και να επισκεφτεί τα προφίλ της μπάντας σε facebook, myspace και reverbnation.


Για επικοινωνία μαζί μας λειτουργεί το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο:




Η δουλειά μας διατίθεται μέσω ενός πολύ καλού δικτύου διανομών που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 εταιρείες διανομής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα τη διάθεση έχει αναλάβει η S - Crew Records.



16. Αφού σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για αυτή την συνέντευξη, στείλτε αν θέλετε ένα τελευταίο μήνυμα στην ελληνική νεολαία, στους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες μας αλλά και στους εχθρούς μας.



Σε όλους μαζί ένα μήνυμα δε γίνεται ! Τέλοσπάντων, να περνάτε καλά και να σας γεμίζει αυτό που κάνετε ...



Σχετικοί σύνδεσμοι για την μπάντα στο youtube:





Δεν υπάρχουν σχόλια: