Featured Posts

20/8/11

Ποιος είναι ο Nτ. Μπουλούκμπασι και γιατί τον λένε ...(Ελληνοφάγο!)




Ο πρώην διπλωμάτης είχε υπηρετήσει στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έφυγε επειδή έπεσε θύμα της 17 Νοέμβρη. Στις 16 Ιουνίου του 1991 η 17Ν με τηλεχειριζόμενη βόμβα αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τούρκο επιτετραμμένο Ντενίζ Μπουλούκμπασι και το διοικητικό σύμβουλο Νιλγκούν Κεσεσί στο Παλαιό Ψυχικό ανήμερα της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Ο Ντ. Μπουλούκμπασι ήταν ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις στις πρώτες 30 από τις 52 συναντήσεις. Είναι δηλαδή απόλυτος γνώστης των όσων συζητήθηκαν και του κλίματος που επικρατεί σ’ αυτές τις συναντήσεις.
Ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι, εγκαταλείποντας το διπλωματικό σώμα, κατέβηκε στον πολιτικό στίβο με το κόμμα των «γκρίζων λύκων» του Παχτσελί. Πριν από λίγους μήνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός ροζ σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο Μπουλούκμπασι είναι γνωστός για τις εθνικιστικές απόψεις του και τις ανθελληνικές του θέσεις, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται «ελληνοφάγος».

Τα 12 μίλια στοιχειώνουν την ελληνική διαπραγματευτική τακτική εδώ και χρόνια.

Οι θεωρίες για τη δαντελωτή λύση (αλλού 12, αλλού 8 ή 6) δεν ακούγονται για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια.
Μόνο που το εύρος των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. δεν είναι οικόπεδο για να μπει στη διαπραγμάτευση. Τα χωρικά ύδατα αποτελούν το δικαίωμα μιας χώρας να αμυνθεί. Στο όριο αυτό (των 12 μ., όπως ορίζει ο διεθνής νόμος) μια χώρα έχει δικαίωμα απόλυτου ελέγχου για λόγους αμυντικούς. Τα χωρικά ύδατα δεν είναι χώρος οικονομικού ελέγχου, ώστε να μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με ανταλλάγματα. Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα του αμύνεσθαι.


http://trikalagr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: