Featured Posts

23/8/11

Η ταυτόχρονη κρούση σε Αιγαίο και Θράκη στα σχέδια των Τούρκων



Βάσει ενός άρθρου του Δ. Κωνσταντακόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», με τίτλο: «Διπλό χτύπημα σε Αιγαίο και Έβρο» διαφαίνονται οι κεκαλυμμένες προθέσεις της Τουρκίας για κατάληψη ελληνικού νησιού, οι σκέψεις των στρατηγών, η διχογνωμία για τα χωρικά ύδατα και τα πιθανά πλάνα, όσον αφορά την ΑΟΖ.
Έντονες αλλαγές πραγματοποιεί η Τουρκία στον τομέα διοίκησης και ενδυναμώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχεύοντας στην αύξηση της επιθετικότητας της, με αξιοσημείωτες αλλαγές στην Δύναμη Ειδικής Αποστολής Αιγαίου (EMOGK). Κριτικής σημασίας είναι επίσης, η αναβάθμιση των ασκήσεων στα παράλια της Μ. Ασίας, που αναπαριστούν την κατάληψη ενός μεγάλου ελληνικού νησιού. Επιπροσθέτως, γίνεται προσπάθεια μείωσης του χρόνου προετοιμασίας των επιχειρήσεων στον μισό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα, το μέρος της άσκησης «απόβαση σε ελληνικό νησί» γίνεται νύχτα και όχι ξημέρωμα. Οι διπλωμάτες, που μελετούν τις κινήσεις, κάνουν λόγο για παράλληλο τούρκικο χτύπημα σε Αιγαίο και Θράκη.
 Το φλέγον ζήτημα της ΑΟΖ διερευνήθηκε την ώρα των δύο ασκήσεων. Οι Τούρκοι διαφημίζουν εντέχνως το ενδεχόμενο χρήσης βίας και αποστολής αεροναυτικών δυνάμεων, εάν πραγματοποιηθούν έρευνες από την ελληνική πλευρά, σε αμφισβητούμενη από αυτούς ζώνη. Αντιθέτως, εάν δηλαδή οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μέτρια αντίδραση απ΄ την Αθήνα. Στις 24 Μαίου σταμάτησαν οι τούρκικες ασκήσεις, με αφορμή την σύλληψη του πτέραρχου Μπαλανλί, σχετικά με την ανάκριση της υπόθεσης «Εργκένεκον», με αποτέσμα η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διακόψει την άσκηση πριν τήν ολοκλήρωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: