Featured Posts

24/7/11

Τρεις προτεραιότητες για το νέο Α/ΓΕΕΦ


Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης αναλαμβάνει καθήκοντα ίσως στη χειρότερη περίοδο που διανύει η Εθνική Φρουρά μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Ο νέος Α/ΓΕΕΦ καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα προηγούμενων ετών και να αποκαταστήσει άμεσα τις πληγές που άφησε πίσω της η πολύνεκρη τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Πρώτο και κύριο μέλημα του Αντιστράτηγου Νάση δεν είναι άλλο από την ανύψωση του ηθικού των στελεχών της Εθνικής Φρουράς που καταβαραθρώνεται πρωτίστως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν εκείνος προωθεί αταλάντευτα την αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου, επιλέγοντας μάλιστα την εντατικοποίηση των συνομιλιών με τους εγκάθετους της Άγκυρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη πολιτική του απομόνωση. Το ηθικό και η πειθαρχία του προσωπικού (μονίμων και κληρωτών) της Εθνικής Φρουράς επηρεάζεται αρνητικά κυρίως από τις πολιτικές παρεμβάσεις για ευνοιοκρατική μεταχείριση μελών της γι΄αυτό και ο Στρατηγός θα πρέπει να αντιμετωπίσει αμείλικτα όσους τολμήσουν να προσκομίσουν ρουσφετολογικά σημειώματα για ευνοικές μεταθέσεις. Η μάστιγα της φυγοστρατίας θα πρέπει να εξαλειφθεί και παράλληλα να ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος όλων των φακέλων στα Στρατολογικά Γραφεία που αφορούν ανυπότακτους.
Στις προτεραιότητες του νέου Α/ΓΕΕΦ συγκαταλέγεται η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη κύρια ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Η Διοίκηση Ναυτικού θα πρέπει να αξιολογήσει τάχιστα το οικονομικό κόστος των κατεστραμμένων υποδομών καθώς η Λευκωσία έχει προθεσμία να υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία πέτυχε τη ναυπήγηση του τρίτου ελικοπτεροφόρου κλάσης San Giorgio του Ιταλικού Ναυτικού αποκλειστικά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασική αιτιολόγηση ότι το πλοίο προορίζεται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κύπρος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει χρηματοδότηση για πλήρη ανακατασκευή της Ναυτικής Βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης”, από την οποία επιχειρούν μεταξύ άλλων τα κυπριακά μέσα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Σε συνεργασία με το νέο ΥΠΑΜ θα πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο τα κονδύλια για την εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και να ζητηθεί η τροποποίηση του αμυντικού προυπολογισμού, όπου αυτή κριθεί σκόπιμη. Απαιτείται επικαιροποίηση των εξοπλιστικών αναγκών, με έμφαση στην αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και στην απόκτηση νέων μέσων, όπως προηγμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) μακράς ακτίνας δράσης για συλλογή πληροφοριών και αναγνώριση και περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV). Είναι αδιανόητο για νησιωτικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική παρουσία στη παγκόσμια ναυτιλία, που προωθεί εντωμεταξύ την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα απώτατα όρια της ΑΟΖ, να μη διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για το ναυτικό έλεγχο στη θαλάσσια επικράτειά του.

(Η δημοσίευση φωτογραφίας από τη σημερινή τελετή “νενομισμένης διαβεβαίωσης” του Α/ΓΕΕΦ ενώπιον του Δημήτρη Χριστόφια, o οποίος κατά την εισβολή του Αττίλα δεν πολέμησε γιατί “δεν ήξερε που βρισκόταν η Mονάδα του”, θα αποτελούσε Ύβρη προς τους νεκρούς και αγνοουμένους που αντιστάθηκαν στο κατακτητή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: