Featured Posts

3/7/11

Επετειακό Λεύκωμα 1912-2012 «Εκατό χρόνια Ελευθερίας»



Το Επετειακό Λεύκομα 1912-2012 της Λέσχης Πλωμαρίου “Βεανιμίν Ο Λέσβιος”. Ολοκληρώθηκε η προεργασία της έκδοσης του επετειακού λευκώματος-ημερολογίου «Εκατό χρόνια Ελευθερίας , 1912-2012», με το οποίο η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού.
Τα κείμενα του λευκώματος, που....
ήδη υποβάλλονται στην πρώτη επεξεργασία από την εκδοτική επιχείρηση, έχουν συνταχθεί από τους Γιάννη Στεφανίδη, καθηγητή της διπλωματικής ιστορίας του ΑΠΘ , Μαριάνθη Βάμβουρα, για την λαϊκή ποιήτρια του 1912 Ειρήνη Τυροπώλη, Αλφόνσο Δελή, για την ναυτική ιστορία του Αιγαίου, Άρη Καλάργαλη για τον Πλωμαρίτη δάσκαλο, ποιητή και δημοσιογράφο Γεώργιο Ζεϊμπέκη, Βασιλική Κουρβανιού, για την αλληλογραφία του Θρασύβουλου Μελανδινού, προξένου της Γαλλίας στη Μυτιλήνη, με τον ναύαρχο Κουντουριώτη, Άρη Κυριαζή για τους Λέσβιους Μπεκίρηδες, Νίκου Παπαδέλλη, για τα συμβάντα στην περιοχή της Πέτρας, Παν.Παρασκευαϊδη, για τις πρώτες αντιδράσεις των ελεύθερων Λεσβίων, Μιχάλη Τσιπίδη για την φιλοτελική ιστορία της εποχής, Γιάννη Χατζηβασιλείου για τα γεγονότα της απελευθέρωσης στην Αγιάσο, Παναγιώτη Σκορδά για τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου μέσα από τα κείμενα του Στρατή Μυριβήλη.

Παρατίθενται επίσης κείμενα των Αμφιτρίτης Καζάζη, Ξενοφώντα Μαυραγάνη και Αριστείδη Φρυδά, μελών της συντακτικής επιτροπής, καθώς και κείμενα και φωτογραφίες αλιευμένα από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, τόσο της Λέσβου όσο και των Αθηνών, που αναφέρονται στις συγκλονιστικές στιγμές της Απελευθέρωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αφήγηση του Ανέστη Θεοδοσίου, από την σχετική έκδοση του συλλόγου Σκαλοχωριτών, απόσπασμα για τα γεγονότα του 1912 από το βιβλίο Εφταλού του Ηλία Βενέζη και χρονογράφημα του Γιάννη Σιμηρώτη, από την εφημερίδα «Λέσβος».

Στις σελίδες του λευκώματος το οποίο προλογίζει ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, περιλαμβάνονται και αποσπάσματα της μελέτης «Η κατάληψη της Μυτιλήνης», του Τούρκου καθηγητή I. Bostan στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης , που «βλέπει» τα γεγονότα αναπόφευκτα με τουρκική ματιά.

Το λεύκωμα-ημερολόγιο, που υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου, υποστηρίζουν ως χορηγοί η Α.Ε. ΗΧΩ , οι επιχειρήσεις Κοντέλλη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λέσβου και η ποτοποιϊα Βαρβαγιάννη.

http://www.lesvosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: