Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής(2%) με αναγωγή -αποχή(16,3%), απροσδιόριστη ψήφος(31,2%.) ΑΓΓΙΖΕΙ το 4%!!!
Εφημερίδα Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 23 Μαϊου 2011: «Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, διενεργήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου σε δείγμα 791 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 18 ετών, ψηφοφόρων στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. … Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές;» Νέα Δημοκρατία απαντά το 18% (ισοδυναμεί με το 53% όσων την είχαν ψηφίσει το 2009), ΠΑΣΟΚ το 14,3% (το 39% των ψηφοφόρων του 2009), ΚΚΕ το 5,8%, ΛΑΟΣ το 3,3%, ΣΥΡΙΖΑ το 2%, Χρυσή Αυγή το 2%, Οικολόγοι Πράσινοι το 1,7% και λοιπά κόμματα το 5,5%. Το 16,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει, ενώ το ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου ανέρχεται στο 31,2%. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2009 σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας τα κόμματα είχαν λάβει: ΠΑΣΟΚ 39,8%, ΝΔ 37,5%, ΚΚΕ 7,1%, ΛΑΟΣ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 4% και λοιπά κόμματα 4,7%. Εντυπωσιακή είναι η καταγραφή της Χρυσής Αυγής, η οποία το 2009 είχε λάβει μόλις 0,28%, και η περιορισμένη απήχηση των νεοϊδρυθέντων κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς, που ανιχνεύεται γύρω στο 0,7%, και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που είναι κάτω του 0,5%.»
Μία εντελώς νέα πραγματικότητα – Του Δημήτρη Κατσαντώνη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «To the Point»:
“Η έρευνα της «To the Point» αναδεικνύει το ριζικά νέο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας μας. Η δημοσκόπηση περιορίστηκε στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας, όμως μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως απεικονίζει τις τάσεις που επικρατούν στο σύνολο της χώρας, όχι μόνο επειδή τα αποτελέσματά της συνάδουν απολύτως με τα ευρήματα πανελληνίων ερευνών, αλλά και επειδή η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας συνδυάζει τα κατάλληλα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να περιγράψουν την Ελλάδα της κρίσης…
Η πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφηκε στην έρευνα της «To the Point», επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στην αρχή αυτής της ανάλυσης. Δεν είναι μόνο τα πολύ υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ή και συνολικά απορριπτικής προς το κομματικό σύστημα στάσης ούτε μόνο η ισχνή συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων ούτε η εκτίναξη της «Χρυσής Αυγής» στο 2% (οκταπλασιασμός δυνάμεων σε σχέση με το 2009…) ούτε μόνο η περιορισμένη πειθώ των μικρών κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τις δυνάμεις που «απελευθερώνονται» από τα κόμματα εξουσίας. Είναι ο ταυτόχρονος συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων που συνοδεύεται από την αίσθηση αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στον τόπο…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου