Featured Posts

22/12/10

Εκλογή μουφτήδων ζητά Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν ΤΥΧΑΙΟ ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !


 Η ομιλία στη συζήτηση σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε κυρίως σε μειονοτικά ζητήματα βάζοντας και το κλείσιμο της ΕΠΑΘ
Επίσημα στην ατζέντα των αιτημάτων των μουσουλμάνων βουλευτών η ανάδειξη απευθείας θρησκευτικού ηγέτη, αίτημα που θα ικανοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις το τελευταίο διάστημα
«Μείζονος σημασίας για τη μειονότητα» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής το ζήτημα εκλογής του μουφτή, του θρησκευτικού ηγέτη της μειονότητας,(ΧΕΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΣΤΑ ΡΑΚΟΦΥΛΛΑ )
ο βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν αποσιωπώντας εντέχνως το θέμα των δικαστικών αρμοδιοτήτων  του και την εφαρμογή του ιερωνυμικού δικαίου της σαρία. Ο κ. Χατζηοσμάν εκμεταλλεύτηκε το χρόνο που του δόθηκε για να μιλήσει κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011», όχι τόσο για να αναφερθεί σε οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως να βρει ευκαιρία να αναφερθεί σε θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος που αφορούν αποκλειστικά την μειονότητα μέσα από μια πολιτική τρίπλα που βάζει σε πολλές σκέψεις. Ο θεολόγος βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας έκανε λόγο «για το αυτονόητο δικαίωμα ενός μειονοτικού πληθυσμού να εκλέγει τον θρησκευτικό του ηγέτη και να ορίζει τα του οίκου του, δηλαδή την περιουσία του που δεν είναι άλλη από τα βακούφια», όπως ανέφερε ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με όλα τα ισχύοντα. «Πρόκειται για θέματα αρχής, ελευθεριών και δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να απαλλαγούν από προσκόμματα και στεγανά του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτι που το έκανε όχι φυσικά αυθαίρετα αλλά ως προϊόν κάποιας ευρύτερης συμφωνίας και συνεννόησης που δείχνει ότι μάλλον έχουν ληφθεί κάποιες διακρατικές συμφωνίες και τώρα στήνονται τα κομμάτια του σχετικού παζλ…

Προσέθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία ωστόσο ιεραρχικά δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο η μειονοτική εκπαίδευση, η εκλογή του μουφτή και των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων. «Αναφέρθηκα σε αυτά γιατί αν τα επιλύσουμε τότε θα αλλάξει η φυσιογνωμία της μειονότητας προς το καλύτερο, θα δικαιωθούν χρόνια αιτήματα, θα ενισχυθεί η ηρεμία στην μειονότητα και στην περιοχή. Ως μέλη της μειονότητας και πολίτες αυτής της χώρας σεβόμαστε απόλυτα τους νόμους, αγαπάμε την πατρίδα μας, είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της επικράτειας. Εφόσον εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί να μην απολαμβάνουμε και τα δικαιώματά μας»; Έθεσε το ρητορικό ερώτημα ενώπιον του κοινοβουλίου ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρόσφατη νομοθεσία.

Συνέχεια στην πρωτοβουλία κατάργησης της ΕΠΑΘ, ζήτησε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν
Παράλληλα ο βουλευτής Ροδόπης λαλίστατος αν και δεν το συνηθίζει μίλησε για την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης πάγιο αίτημα συγκεκριμένων κύκλων, σημειώνοντας ότι αποτελούσε χρόνιο και δίκαιο αίτημα της μειονότητας το οποίο καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να αγγίξει. Και φυσικά με τις γνωστές …γαλιφιές σημειώνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ανάλογες θετικές πρωτοβουλίες έχουμε να δούμε από την εποχή υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας. Φυσικά αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί από μία σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βγάλουν την μειονοτική εκπαίδευση από το τέλμα στο οποίο έχει έρθει. Ήρθε η ώρα το μορφωτικό επίπεδο της μειονότητας να καταγράψει θετικά ποσοστά και οι νέοι να λάβουν τα εκπαιδευτικά εφόδια που θα τους διασφαλίσουν μία πετυχημένη πορεία στο μέλλον και στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Προσωπική μου εκτίμηση ότι η κατάργηση της ΕΠΑΘ θα αποτελέσει μόνο την αρχή μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ποιοτική βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης». Ούτε λόγος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το γεγονός ότι το μισό του πληθυσμού στην Θράκη όχι μόνο δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα αλλά ούτε προσπαθεί να την μάθει στο επιθυμητό επίπεδο αφού όλη η προσπάθεια δίνεται στην τουρκική μητρική γλώσσα.

Από την ομιλία του Αχμέτ Χατζηοσμάν δεν έλειψαν και οι αναφορές σε ζητήματα οικονομίας της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της καπνοπαραγωγής, αλλά και στην λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής την οποία χαρακτήρισε «βιομηχανικό φάντασμα».

Δήμητρα ΣυμεωνίδουΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: