Featured Posts

13/9/10

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ;



Η πληθυσμιακή πυραμίδα που επίσης καλείται και ‘’πυραμίδα φύλου-ηλικίας’’ αλλά και ‘’γλυπτικό διάγραμμα ηλικίας’’, είναι μια γραφική παράσταση η οποία μας δείχνει την κατανομή διαφόρων ομάδων του ανθρώπινου πληθυσμού(συνήθως μιας χώρας ή μιας ευρύτερης περιοχής ) σχηματίζοντας μια πυραμίδα.

Αποτελείται από δύο γραφικούς άξονες χ,ψ (X,Y) οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι πλάτη-πλάτη, όπου ο πληθυσμός βρίσκεται στον άξονα X και η ηλικία στον άξονα Y, από την μία πλευρά βρίσκονται οι γυναίκες και από την άλλη οι άντρες. Οι αριθμοί που προκύπτουν υπολογίζονται είτε σε ποσοστά είτε σε ακριβείς αριθμούς, επί του συνολικού πάντοτε πληθυσμού.
Οι πληθυσμιακές πυραμίδες αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο γραφικής απεικόνισης της κατανομής φύλου-ηλικίας σε μια πληθυσμιακή ομάδα, μιας και αποδίδουν ένα πολύ ξεκάθαρο σχήμα της πραγματικότητας.
Η πληθυσμιακή πυραμίδα μπορεί να μας ρίξει φώς σε ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη ενός πληθυσμού, το ποσοστό των ατόμων παραγωγικής ηλικίας, την ανάπτυξη κλπ.
Οι 4 βασικοί τύποι πυραμίδας είναι οι εξής:
1)     Σταθερή πυραμίδα-Παρουσίαση του σταθερού αριθμού γονιμότητας και θνησιμότητας.
2)     Πυραμίδα στασιμότητας-Μας δείχνει  στατιστικά στοιχεία χωρών με χαμηλή γονιμότητα και θνησιμότητα.
3)     Πυραμίδα επέκτασης-Μας δείχνει τα στοιχεία ενός πληθυσμού σε μια ευρεία βάση σχετικά με την ραγδαία ανάπτυξη παιδιών(baby boom) και το πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής. Επί της ουσίας αφορά τις τριτοκοσμικές χώρες.
4)     Συντριπτική πυραμίδα-Είναι η πυραμίδα που αφορά πληθυσμούς οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων και πολύ μικρά ποσοστά νέων.
Η χρήση των πυραμίδων μας βοηθάει στην διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την Δημογραφική Μετάβαση ενός πληθυσμού σε μια περιοχή.
Στην περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τους ηλικιωμένους, τους αλλοδαπούς κλπ.
Μπορεί να μας οδηγήσει σε οικονομικά συμπεράσματα σχετικά με τα άτομα που είναι οικονομικά σε παραγωγική ηλικία (15 ετών και άνω), τους συνταξιούχους κλπ.
Εν τέλει οι δημογραφικές πυραμίδες είναι εις θέση να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τη ακριβή σύσταση του πληθυσμού μας και βάσει αυτής να αναπτύξουμε μια μακροσκοπική πολιτική επιβίωσης ως έθνος.
Ουσιαστικότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο και σε πολλά βιβλιοπωλεία. 
 
 
http://autonomesskepseis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: