Featured Posts

24/7/10

Ο χαρακτήρας του Aγώνα μας (μέρος γ')



Στην παγκοσμιοποιημένη χώρα που λέγεται Ελλάς, αρκεί μια ανάσα καθαρού αέρα - ελευθερίας, για να μπορεί να πει κανείς πως κάνει μια αρχή. Η βαριεστημάρα, η διάχυση ενός διαλυτικού πνεύυματος κάθε οργανικής παρόρμησης και το ευρύτερο καταθλιπτικό τοπίο της άχρωμης κοινωνικής ζωής, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως για να γίνει η πολυπόθητη αρχή, για να ανάψει το φυτίλι της εσώτερης αναγέννησης των προσώπων, για να γίνουν και πάλι τα πρόσωπα δρώντα υποκείμενα, με λόγο και πράξη, με ακεραιότητα χαρακτήρα, με βούληση και απεραντοσύνη ψυχής, πρέπει πριν από όλα εκείνα τα ίδια να αγαπήσουν την ελευθερία. Η πολυδιάστατη έννοια της ελευθερίας, πρέπει να συνάδει με την οικειοποίηση του χωροχρόνου ελευθερίας. Τι συνεπάγεται όμως αυτό; Γκρέμισμα των αστικών ψευδαισθήσεων εις ότι αφορά την καταχρηστική χρήση του ζωτικού χώρου και χρόνου. Τα δεσμά που δημιούργησε η καπιταλιστική παράνοια, οδήγησαν τους ανθρώπους σε μια ατίμωση της ίδιας τους της φύσης. Το σύστημα δημιούργησε πάσης φύσεως φρένα και δεσμεύσεις, τα οποία δεν αποσκοπούν σε μια ισορροπία, αντιθέτως εσκόπευον σε μια ελεγχόμενη κοινωνική νόρμα συμπεριφορισμού, σε μια αποσόβηση του κινδύνου που ενδεχομένως θα προέκυπτε απο μια έκρηξη του υποβαθμισμένου «εγώ». Αυτές τις φαιδρότητες οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ματαιώνουν την επανάσταση μέσα στα ίδια τα άτομα, δημιουργούν ποικίλες μεθοδεύσεις που καταπιέζουν την ανάδυση της προσωπικότητας, είναι εκείνες τις οποίες επιθυμούμε να τσακίσουμε κυριολεκτικά και δίχως έλεος, ώστε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της Αυτόνομης ταυτότητας.

Θεωρώ πως ο καιρός των στατικών κινημάτων και της συνταγής της "χρυσής επιτυχίας" έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το σύγχρονο μητροπολιτικό πεδίο μάχης τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και σε επίπεδο τακτικών κινήσεων στο δρόμο επιβάλει απο μόνο του μια νέα οπτική του αγώνα μας. Η αντιμετώπιση αυτή, η οποία έχει να κάνει με μια αντίστοιχη ρεαλιστική προοπτική, ίσως έρθει σε σύγκρουση με τις στείρες και τετριμμένες αντιλήψεις ενός μονοδιάστατου πολιτικού δρόμου και ενός αβέβαιου εσωτερικού εγκλωβισμού ματαιοδοξίας, όμως έχουμε καθήκον να προχωρήσουμε. Το μέλλον θα αποδείξει και ιστορικά πως η ελευθερία έκφρασης και δράσης είναι εκείνη η οποία δίνει την ιδανική φόρμουλα αληθούς επαναστατικής δραστηριότητας. Αφετέρου δε, είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός να αγωνίζεται από όποιο μετερίζι αισθάνεται ότι προσφέρει καλύτερα και αποδοτικότερα στον αγώνα, χωρίς καμία καταπίεση και χωρίς καμία περιτροπή.

Μιλάμε όμως για ταυτότητα, για ένα νέο τρόπο ζωής, ενάντια σε κάθε πεπαλαιωμένη νοοτροπία, ανόργανη και άχρηστη μπροστά στον κόσμο που ορθώνεται απειλητικά μπροστά μας. Ο μοντερνισμός πάνω σε αυτό όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά και δίνει αέρα αισιοδοξίας για τις προοπτικές ενός κινήματος. Απέναντι σε έναν κόσμο ανελευθερίας, η προταγματική συνθήκη μας είναι η ουσιαστική και συνειδητή ελευθερία. Αυτή η ελευθερία αχρηστεύει στην πράξη την συστεμική αχαλίνωτη μορφή της ελευθερίας που επιτίθεται εναντίον της κοινωνίας. Ουσιαστική ελευθερία συνεπάγεται να απορρίψουμε στην πράξη όλους εκείνους τους δογματισμούς που απορρέουν απο την συστεμική λογική και μας καθιστούν ανενεργούς και αδρανείς. Η δράση δεν στοχεύει αποκλειστικά στο να σπάσει την απάθεια. Είναι ένα εφαλτήριο μετασχηματισμού των ίδιων των συνθηκών της ζωής μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλα όσα μας έμαθαν στο σχολείο, στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες είναι άχρηστες γνώσεις. Είναι μέρος μιας συστεμικής θολής και καταπιεστικής γνώσης που οδηγεί καθέναν απο εμάς να γίνει ένα απλό γρανάζι στην σκουριασμένη αλυσίδα ενός απάνθρωπου συστήματος.

Η αληθινή γνώση είναι ο δρόμος. Το βιβλίο του δρόμου εμπλουτίζεται με τις γνώσεις που εσύ ο ίδιος επιλέγεις ως μη χειραγωγίσιμη γνώση, με τις εμπειρίες του αγώνα που εσύ ο ίδιος επιλέγεις να κάνεις, με τα ταξίδια που κάνεις ζώντας τη ζωή σου κάθε λεπτό οργανικά, με τις νέες ιδέες που δίνουν πνοή στον αγώνα. Κάνοντας την υπόθεση του αγώνα οργανικό βίωμα, δημιουργώντας τις υποδομές για μια νέα κοινωνία έστω και σε πλασματικό επίπεδο, κάνοντας ορατά στους πολλούς τα ιδανικά σου, κοινοποιώντας τις απόψεις σου. Ζώντας επικίνδυνα κάθε στιγμή, σαν να επρόκειτο για το τελευταίο λεπτό της ζωής σου. Ζώντας σε υψηλές σφαίρες δημιουργικότητας, ενώ ο νους ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε προορισμούς ελευθερίας. Η ελευθερία είναι υγεία. Ζήσε το δικό σου όνειρο. Και πιστέψτε με, το όνειρο πολλών σαν και το δικό μου θα έρθει η ώρα που θα γίνει ο εφιάλτης τους! Out of order - Game over!

«Combat, Battle and Burn»
http://www.ediktyo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: