Αυθεντικό και εξαιρετικής σπανιότητας είναι το άγαλμα τύπου «Αλεξάνδρου» που κατασχέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα σε χέρια αρχαιοκάπηλων, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.
Το ύψους 1,60 μ. άγαλμα είναι ακόμα άγνωστης προέλευσης και χρονολόγησης. Πιθανότατα θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης Ορίστηκε από το ΚΑΣ επικεφαλής της εκτιμητικής επιτροπής του κατασχεθέντος αρχαίου.
Μαζί με τις συναδέλφους της Δέσποινα Ιγνατιάδου και Ρόζα Προσκυνητοπούλου θα αποφανθούν περί της αγοραστικής αξίας του αγάλματος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για έργο του Λυσίππου ή όχι. Απαιτείται, όπως λέει, συγκριτική μελέτη και με άλλα, από τα ελάχιστα που υπάρχουν. Επιφυλακτικοί είναι οι αρχαιολόγοι και ως προς τη χρονολόγηση του έργου, αν δηλαδή κατασκευάστηκε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. Όταν συντηρηθεί και μελετηθεί, θα εκτεθεί πιθανότατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Όσοι το εξέτασαν διαπίστωσαν πως....
θυμίζει στη μορφή τον Μεγαλέξανδρο. Έχει ύψος 1,60, δηλαδή φυσικό μέγεθος για τον στρατηλάτη που δεν φημιζόταν για το μπόι του. Όσο για την άγνωστη προέλευσή του, ο έφορος Ακροπόλεως Αλέξανδρος Μάντης συνέστησε να γίνει διασταύρωση με τα άλλα ευρήματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Λιτή.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως είναι αυθεντικά και μερικά από τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στα χέρια των ίδιων αρχαιοκάπηλων, όπως ένα χάλκινο κεφαλάκι παιδιού και δύο νομίσματα, αρχαίας (525-500 π.Χ.) και βυζαντινής περιόδου (12ος αιώνας μ.Χ.). Τα υπόλοιπα θεωρούνται κίβδηλα.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 10/6/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου