Featured Posts

17/6/10

Διμερή διάλογο και σε θέματα ΝΑΤΟ θέλει η Άγκυρα

Διμερή διάλογο για NATOϊκά ζητήματα επιδιώκει με νέο non paper που απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών η Αγκυρα. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, μέρη του οποίου παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Το Βήμα, οι Τούρκοι εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και να μην περιοριστούν σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως αυτά που κυριάρχησαν κατά τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τελικά, η Αθήνα απάντησε πριν από λίγες ημέρες με ρηματική διακοίνωση ότι επί του παρόντος είναι περιττός ένας τέτοιος διάλογος, απορρίπτοντας ουσιαστικά το τουρκικό αίτημα.
Το δεύτερο τουρκικό non paper, το οποίο έφθασε στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Τayyip Erdogan στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Μαΐου, αναφέρεται σε "πρώτο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων" (σ.σ.: first round of political consultations) μεταξύ των δύο πλευρών. Είχε προηγηθεί εκείνο για τους μουσουλμάνους της Θράκης, με το οποίο η Αγκυρα ζητούσε να έχει λόγο στην εκπαίδευση της μειονότητας.
Η τουρκική πλευρά θέτει με αυτό το non paper όλα τα θέματα που άπτονται της Ατλαντικής Συμμαχίας και δημιουργούν τριβές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί τάπητος. Μεταξύ αυτών όμως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους "να διολισθήσουν σε διμερή διαπραγμάτευση, ενώ το πεδίο συζήτησης θα έπρεπε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ". Το πρώτο εξ αυτών αφορά τη νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας. Η διαμάχη Αθήνας και Αγκυρας σχετικά με την τοποθέτηση ή μη τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στη Λάρισα οδήγησε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στην απόφαση να ανακρούσει πρύμναν σε σχέση με το παρελθόν και να αρνηθεί την έλευση τούρκου διοικητή στο νατοϊκό υποστρατηγείο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν επίσης να βρουν λύση στο θέμα της διασύνδεσης των ραντάρ στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και αυτό καθώς η Άγκυρα επέμενε να έχουν τα δικά της ραντάρ ως περιοχή ευθύνης το Ανατολικό Αιγαίο, πέραν του 25ου Mεσημβρινού.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνεργασία αυτή περιπλέκεται κυρίως από την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος στο θέμα αυτό. Η Αθήνα όμως ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα έγκειται στην τουρκική στάση.


 http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: