- Η ανασφάλεια και η έξαρση της εγκληματικότητας των νεο-ελλήνων (λαθρομεταναστών) δημιουργούν φοβικά σύνδρομα με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον
- Η κρατική ανεπάρκεια οπλίζει τους πολίτες που διαπιστώνουν πως είναι απροστάτευτοι
Ετσι, μπροστά στην πλήρη αδυναμία της Αστυνομίας να επιβάλει την τάξη, χιλιάδες είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να προστατεύσουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., περισσότερα από 1,5 εκατ. καραμπίνες και κυνηγετικά όπλα είχαν δηλωθεί στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Την ίδια ώρα οι εγγεγραμμένοι σε κυνηγετικούς συλλόγους που χρησιμοποιούν τα όπλα τους για το κυνήγι είναι 233.150.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι υπόλοιποι απλώς έχουν ένα όπλο στην ντουλάπα για να αισθάνονται ασφάλεια…
«Η έξαρση της εγκληματικότητας και ο φόβος των πολιτών ότι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα καλάσνικοφ τους κάνει να καταφεύγουν στη λύση της καραμπίνας», λέει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει: «Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αλματώδης αύξηση στην αγορά κυνηγετικών όπλων, την ώρα που ο αριθμός των δηλωμένων κυνηγών παραμένει ο ίδιος».
Χιλιάδες τα παράνομα
Στα παραπάνω δηλωμένα όπλα πρέπει να προστεθούν ακόμη 3.200 περιπτώσεις πολιτών που διαθέτουν νόμιμες άδειες οπλοφορίας και οπλοκατοχής που χορηγήθηκαν από την Αστυνομία για πιστόλια και περίστροφα.
Θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης τα χιλιάδες παράνομα όπλα που φτάνουν στην Ελλάδα είτε από την Αλβανία είτε από άλλες χώρες της Ευρώπης και εκτός από τον υπόκοσμο καταλήγουν πολλές φορές στα χέρια πολιτών που τα κρατούν στο σπίτι για την περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Ενδεικτικό του φόβου που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο τα τελευταία χρόνια στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα δηλώθηκαν περισσότερα από 300.000 νέα κυνηγετικά όπλα, χωρίς βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς που τα αγόρασαν να ενδιαφέρονται να γίνουν κυνηγοί. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2008 χορηγήθηκαν 77.018 νέες άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων, το 2009 55.276 και το πρώτο τρίμηνο του 2010 επιπλέον 5.349… Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας τονίζουν ότι η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού όπλων στα χέρια ανεκπαίδευτων πολιτών, σε συνδυασμό με τον φόβο και την έξαρση εγκληματικότητας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.
Ενας στους τρεις θα αγόραζε για αυτοπροστασία
H δημοσκόπηση της «Alco», την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», επιβεβαιώνει πλήρως τη διάθεση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αφού είναι εμφανής η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα. Στην ερώτηση «αν μπορούσατε, θα αγοράζετε όπλο για να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας;», σχεδόν ο ένας στους τρεις (ποσοστό 37,1%) απαντά «ναι», ενώ το 58,5% «όχι». Μπορεί εκείνοι που απαντούν «ναι» να είναι λιγότεροι, ωστόσο έχουμε να κάνουμε με μια εντυπωσιακή μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας που μέχρι τώρα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα όπλα, ούτε τα θεωρούσε αναγκαία. Αν εξαιρέσουμε ορισμένες περιοχές (Κρήτη, Μάνη), οι κάτοικοι των υπόλοιπης χώρας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια δεν έδειχναν ενδιαφέρον για όπλα και προτιμούσαν να αφήνουν τη δημόσια ασφάλεια στα χέρια της Αστυνομίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες είναι εκείνοι που δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν όπλο (ποσοστό 45,1%), ενώ κατά ηλικία πιο αποφασιστικοί για αυτοάμυνα δείχνουν όσοι είναι από 18 έως 24 χρόνων (ποσοστό 41,6%) και οι πάνω από 65 (ποσοστό 40,3%). Είναι φανερό πως η ανασφάλεια είναι περισσότερο έντονη σ’ αυτές τις ηλικίες.
Το δεύτερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι πως οι πολίτες συνδέουν την έξαρση της εγκληματικότητας με την οικονομική κρίση (ποσοστό 39,9%), τη μαζική παρουσία μεταναστών (ποσοστό 21,6%) και τους λάθους χειρισμούς των πολιτικών που έχουν ή είχαν την ευθύνη για την προστασία του πολίτη. Η έκπληξη είναι πως οι πολίτες πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια και τα λάθη της Αστυνομίας έχουν τη μικρότερη ευθύνη (ποσοστό 14,3%). Τέλος, στην ερώτηση αν θεωρούν αποτελεσματική την αντιεγκληματική αποστολή του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 53,6% απαντά «όχι» και το 35,5% «ναι». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόνο το 22,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που σημαίνει ότι η παλιά συμπάθεια των δεξιών ψηφοφόρων στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη έχει ατονήσει.
Χιλιάδες οι νέες αιτήσεις για νόμιμες άδειες οπλοφορίας
Με μια σχετικά απλή διαδικασία εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες απέκτησαν ένα επικίνδυνο πολεμικό εργαλείο, χωρίς να ξέρουν φυσικά να το χειριστούν. Πιστεύουν πως έχοντας στο μαξιλάρι τους ένα όπλο δεν θα πέσουν θύματα ληστών ή διαρρηκτών ή ακόμη κι αν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο, θα μπορέσουν να προστατευτούν, αγνοώντας ωστόσο πως η φαινομενική ασφάλεια που τους παρέχει αυτό μπορεί σε μια κακιά στιγμή να τους βάλει σε μπελάδες. «Πολλοί κατέχουν κυνηγετικά όπλα χωρίς όμως να είναι κυνηγοί. Είναι προφανές ότι τα προμηθεύτηκαν για λόγους ασφαλείας. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν είναι καταγεγραμμένοι στους κυνηγετικούς συλλόγους δεν σημαίνει ότι είναι παράνομοι, από τη στιγμή που ο οπλισμός δηλώνεται στην Αστυνομία», τονίζει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νίκος Παπαδόδημας, ενώ ο κ. Δημήτριος Τσοχατζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με κυνηγετικά όπλα, τονίζει: «Με μια αίτηση στην Αστυνομία και την άδεια που στη συνέχεια χορηγείται μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ένα κυνηγετικό όπλο. Οι τιμές ξεκινούν από 500 ευρώ για μια απλή καραμπίνα και φτάνουν τις 3.000 ευρώ».
Στην αναμονή
Καθημερινά στα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας πολίτες κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και οικονομικής επιφάνειας καταθέτουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής. «Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσες αιτήσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Οι εκτιμήσεις λένε πως είναι αρκετές χιλιάδες. Ομως ελάχιστοι από αυτούς θα καταφέρουν να πάρουν την άδεια για λόγους προσωπικής ασφάλειας, παρόλο που όλοι αναφέρουν στις αιτήσεις τους πως κινδυνεύουν λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας», αποκαλύπτει πηγή της Κατεχάκη. Η έκρηξη της εγκληματικότητας τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει και ανάλογη… έκρηξη στις αιτήσεις αδειών. Ωστόσο μόνο περίπου 3.200 άτομα έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια από την Αστυνομία και να έχουν πάνω τους ή στο σπίτι τους ένα πιστόλι ή ένα περίστροφο. Αξίζει να τονιστεί πως πριν από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» ο αριθμός των αδειών οπλοφορίας ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, στη συνέχεια οι διαδικασίες έγιναν πολύ πιο αυστηρές, ο αριθμός χορήγησης μειώθηκε κατά πολύ και κάθε χρόνο που περνά μειώνεται ακόμα περισσότερο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δείκτες εγκληματικότητας χτυπούν κόκκινο.
Η δυσκολία στο να αποκτήσει κανείς άδεια οπλοφορίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί όπλο. Ακόμα κι αν αυτό δεν προέρχεται από το οπλοπωλείο, αλλά από τη μαύρη αγορά. Αλλωστε, στα «περίεργα» στέκια της Ομόνοιας οποιοσδήποτε έχει ζεστό χρήμα στο χέρι μπορεί να αγοράσει πιστόλια, περίστροφα, ακόμη και καραμπίνες, που ξεκινούν από 700 ευρώ και φτάνουν τις 4.000-5.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου