Ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. |
Η Νέα Δημοκρατία ξανακτύπησε. Μετά το βιβλίο της Ρεπούση αποφάσισε να κάνει προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δίδει την δυνατότητα στον μαθητή να απαλλάσσεται με απλή δήλωσή του από την παρακολούθηση του μαθήματος, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Με αυτή την λογική γιατί κάποιος μαθητής να μην επιλέξει να μην παρακολουθεί και το μάθημα της Ιστορίας, ή γιατί να μην δίδουμε την επιλογή να διαμορφώνει ο μαθητής την λίστα των μαθημάτων που θα ήθελε να παρακολουθεί; Πρόκειται φυσικά για φαιδρότητες.
Την αντίθεσή του στη ρύθμιση για προαιρετική απαλλαγή μαθητών από το μάθημα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λέγοντας ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό και ακέραιο μέσα στο πρόγραμμα της διδασκαλίας και της μορφώσεως των Ελληνοπαίδων, όπως το καθορίζει και το Σύνταγμά μας και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει». Κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει την εγκύκλιο, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να δίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου απαλλαγή από το μάθημα χωρίς αιτιολογία, με επίκληση των προσωπικών δεδομένων».
Ο κ. Ανθιμος άσκησε κριτική προς τους «πολιτικούς όλων των παρατάξεων» για την στάση τους προς την Εκκλησία τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενος σε μια σειρά από ρυθμίσεις της πολιτείας (κατάργηση του πολυτονικού, πολιτικός γάμος, σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, κατάργηση αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες), αμφισβητώντας ότι πρόκειται για δεσμεύσεις, που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πόσο ψέμμα είναι οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. ότι μας πιέζει η Ε.Ε. για αυτό φαίνεται και από την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να καταργηθεί το μάθημα των Θρησκευτικών στα Ευρωπαϊκά σχολεία», την οποία έδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σιίμ Κάλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Μαυρομμάτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δεν σκοπεύει να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά επιβεβαιώνει την θέση της ότι «τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Ηθικής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος των Ευρωπαϊκών Σχολείων».
Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε την θέση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεωργίου Κρίππα ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτον Πρόσθετον Πρωτόκολλον αυτής, άρθρον 2) «η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επιτρεπτή». Η διάταξη αυτή ειδικώς αναφέρει ότι οι γονείς των παιδιών δικαιούνται να αξιώσουν από το κράτος να παράσχει θρησκευτική εκπαίδευση στα τέκνα τους, σύμφωνη προς τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επομένως, η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετη με την ως άνω Ευρωπαϊκή Σύμβαση, την οποία έχει κυρώσει και η Ελλάδα δια του νόμου 53/1974.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής είναι και πάλι έκθετοι στον Ελληνικό λαό. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ν.Δ. συναγωνίζεται τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην προσπάθεια αποδομήσεως της εθνικής ταυτότητος των Ελλήνων και μάλιστα λέγοντας ψέμματα και ανακρίβειες. Για άλλη μία φορά οι δεξιοί ανακαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. Ελπίζω να είναι και η τελευταία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου