Featured Posts

11/4/09

Παγκοσμιοποίηση εναντίον Εθνικισμού


Στεκόμενος μπροστά από την Στήλη της Νίκης (Siegessäule), που τιμά το θρίαμβο της Πρωσίας επί της Δανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας στους πολέμους που γέννησαν το δεύτερο Ράιχ, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακήρυξε εαυτόν πολίτη του κόσμου και μίλησε για έναν κόσμο που λειτουργεί ως ενιαία οντότητα. Οι οπαδοί της παγκοσμιοποιήσεως πανηγύρισαν. Και η εκλογή του γιού μίας λευκής από το Κάνσας και ενός μαύρου από την Κένυα, ειπώθηκε, μας έχει οδηγήσει σε μία μετα-φυλετική εποχή.

Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας; Παγκοσμίως η πλέον ισχυρά δύναμις του 20ού αιώνος, ο εθνικισμός, εκείνος ο δημιουργός και καταστροφέας των εθνών και των αυτοκρατοριών -- εκείνη η σταθερή πίεση στους ανθρώπους για ένα έθνος-κράτος όπου η πίστη και η παιδεία τους επικρατούν και το γένος ή η φυλή υπερισχύουν —- είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

Στην Ευρώπη λαϊκά αντιμεταναστευτικά κόμματα, που σημαίνουν συναγερμό για την απώλεια των εθνικών ταυτοτήτων αποκτούν κύρος και επιρροή. Το «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Vlaams Belang), που ζητεί ανεξαρτησία για τους Φλαμανδούς είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο βελγικό κοινοβούλιο. Το Λαϊκό Κόμμα είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο και το Κόμμα της Ελευθερίας το τρίτο πιο δημοφιλές στην Αυστρία. Το ελβετικό Λαϊκό Κόμμα του Κριστόφ Μπλόχερ είναι το μεγαλύτερο στη Βέρνη. Όλοι είναι εθνικιστές. Ο Βρετανός διπλωμάτης Κρίστοφερ Μέγιερ γράφει σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου: «Είναι ανώφελο να πούμε ότι ο εθνικισμός και ο εθνικός φυλετισμός δεν έχουν θέση στις διεθνείς σχέσεις του 21ου αιώνος».

Στο άρθρο του Jerry Muller Εμείς και Αυτοί: Η διαρκής ισχύς του Εθνικισμού στο περιοδικό Foreign Affairs, η θέση είναι η εξής: «Οι Αμερικανοί γενικώς υποτιμούν το ρόλο του εθνικισμού στην πολιτική. Αλλά αποτελεί σταθερή τάση του ανθρωπίνου πνεύματος. Ενισχύεται από τον εκσυγχρονισμό και θα καθοδηγήσει την παγκόσμια πολιτική στις επόμενες γενεές. Κάθε φορά που ο εθνικισμός αιχμαλώτισε τη φαντασία των ομάδων σε μία πολυεθνική κοινωνία, η εθνική κατάτμηση ή ο διαμελισμός είναι συχνά η ελάχιστη αρνητική απάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: