Featured Posts

11/3/12

Συνέντευξη Αυτόνομων Συντρόφων στην εφημερίδα της Θεσσαλίας "Ελευθερία"



Στο σημερινό, κυριακάτικο φύλλο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Θεσσαλίας, φιλοξενείται συνέντευξη των Αυτόνομων Συντρόφων της Κεντρικής Ελλάδας. Προσπερνώντας τον (ατυχή κατά τη γνώμη μας) τίτλο "αναρχικοί της δεξιάς" (ούτε την αναρχία αποδεχόμαστε αλλά ούτε τη δεξιά), διαβάστε: "Οι ίδιοι δηλώνουν «Αυτόνομοι Εθνικιστές», είναι όλοι τους νέα παιδιά και δραστηριοποιούνται σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία. Διαχωρίζουν τη θέση τους από την άκρα δεξιά και δεν δέχονται το κράτος «στην καταπιεστική του διάσταση, στις εξουσίες, και στον τρόπο που επιβάλλονται στους πολίτες». Για πρώτη φορά σπάνε τη σιωπή τους και η... παρέα μιλά στην «Ε» σε μία συνέντευξη εκ βαθέων, για τη δράση τους, τον εθνικισμό, τη δεξιά, αλλά και το μνημόνιο και την όλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι άραγε οι... αναρχικοί της Δεξιάς; Όπως πάντως και να έχουν τα πράγματα ένας προβληματισμός και μάλιστα από νέους ανθρώπους γεννιέται. Παρακολουθήστε τους λοιπόν:

* Κατ' αρχάς, γιατί «Εθνικιστές» και κατά δεύτερο τι σημαίνει «Αυτόνομοι»; Μιλήστε μας λίγο για τα δύο αυτά στοιχεία που απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι αποτυπώνουν και την ταυτότητά σας.
- «Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αποτελούμε μια νέα έκφραση, τόσο για την ελληνική πολιτική σκηνή, όσο και για τον χώρο μας. Είμαστε Εθνικιστές, κάτι που σημαίνει ότι πιστεύουμε στη δομική πραγματικότητα του Έθνους και μαχόμαστε για την Πατρίδα και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς της. Ο Εθνικισμός μας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια αστικού τύπου προσέγγιση, ούτε συνδέεται με το μιλιταριστικό μοντέλο που πιθανότατα έχει στο μυαλό του ο μέσος συμπατριώτης μας. Υποστηρίζουμε την οργανική, τη ζώσα διάστασή του, που συνδέεται με το κομμάτι της καθημερινότητας. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό μας σύνθημα: «η δημιουργία δομών στην κοινωνία για να πετύχουμε τον σχηματισμό μιας παράλληλης καθημερινότητας». Ο Εθνικισμός είναι μια ιδεολογική και πολιτική έκφραση που δεν περιορίζεται στα λεγόμενα «Εθνικά Θέματα». Η ατζέντα του περιλαμβάνει πολλές πτυχές της καθημερινότητας και αφορά σε όλο το κοινωνικό σύνολο, από την Οικονομία, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό γενικότερα, το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό, τις Ανθρώπινες Σχέσεις. Η αυτονομία μας - με λίγα λόγια - έγκειται στη διαφοροποίησή μας από τον πατριωτικό και εθνικιστικό χώρο, σε μια σειρά θεμάτων που θεωρούμε ότι μας κρατούν δέσμιους σε αντικοινωνικότητα και στασιμότητα. Λειτουργούμε συνειδητά χωρίς επικεφαλής, πιστεύοντας πως μέσα από την οριζόντια ιεραρχία διασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ μας. Προβάλλουμε μέσα από το πρότυπό μας τη δύναμη του κάθε συμπατριώτη μας ως μονάδας στο να αλλάξει τα πράγματα, σε αντίθεση με τη μοιρολατρική προσέγγιση και την παθητικότητα που καλλιεργούν οι κομματικοί σχηματισμοί όλου του πολιτικού φάσματος. Μα η αυτονομία μας είναι και κάτι πολύ πιο σημαντικό: σημαίνει την πολιτι(στι)κή αυτάρκεια της δράσης, της συμπεριφοράς, του τρόπου ζωής, χωρίς να υφίσταται ένας εξωτερικός «μετρητής επιτυχίας», όπως εκλογικά ποσοστά, αριθμοί σε εκδηλώσεις και εγγραφές νέων μελών ή φίλων. Αποτελούμε μια συλλογικότητα που σε αντίθεση με τους υπάρχοντες σχηματισμούς, μπορούμε και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αγωνίζεται απλά για την κοινωνία, αλλά μέσα στην κοινωνία, επιθυμώντας όχι να δυναμώσουμε ως Αυτόνομοι, αλλά να σπρώξουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στο ενσυνείδητο της αντίδρασης απέναντι στο καθεστώς και της δράσης για κάτι καλύτερο».
* Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε και με ποιον τρόπο; Δηλαδή υπάρχουν δράσεις σας να αναφέρουμε;
- «Αυτόνομοι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία σχηματίζουν ομάδες πολιτών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία και γενικότερα στην Κεντρική Ελλάδα, η παρουσία μας είναι ήδη έκδηλη στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Βόλο, αλλά και στην Κατερίνη και τη Λαμία. Η δραστηριότητά μας είναι κατά κύριο λόγο ακτιβιστικού τύπου, παρεμβαίνουμε δηλαδή είτε με ανοικτές συγκεντρώσεις, είτε με κλειστού τύπου εκδηλώσεις, θέλοντας να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας σε ζητήματα της επικαιρότητας. Οι πιο πρόσφατες εκδηλώσεις μας αφορούσαν στη Λάρισα, τη διοργάνωση ημερίδας για τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, στην Καρδίτσα την ανοικτή συγκέντρωση για την αντίθεσή μας στην «ελληνοτουρκική προσέγγιση» με αφορμή την επέτειο της τραγικής νύχτας των Ιμίων, και στα Τρίκαλα την ενημερωτική μας παρέμβαση για το Μνημόνιο και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων τα τελευταία τρία χρόνια σε πόλεις της Θεσσαλίας για την Παγκοσμιοποίηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Εθνικά μας Θέματα, τα εργασιακά κ.λπ. Η πιο πετυχημένη μας δραστηριότητα μέχρι στιγμής σίγουρα υπήρξε η παράλληλη ενέργειά μας να δέσουμε τα μάτια των αγαλμάτων των οπλαρχηγών του 1821 σε τέσσερις πόλεις, την παραμονή της 25ης Μαρτίου του 2010. Αφήνοντας παράλληλα ένα λουλούδι και ένα μήνυμα, θέλαμε να καταδείξουμε την ντροπή που θα ένιωθαν στη θέαση της Ελλάδας σήμερα. Υπήρξε μια καθαρά συμβολική κίνηση».
* Αλήθεια πού τοποθετείστε πολιτικά; Κάποιος θα σας χαρακτήριζε με ευκολία ακροδεξιούς. Συμμερίζεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό;
- «Ασφαλώς και όχι. Βασικά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δεν αποδεχόμαστε τον παραδοσιακό πολιτικό άξονα που περιλαμβάνει τους όρους «δεξιά», «κέντρο» και αριστερά», όπως και όλα τα πολιτικά παράγωγα και σύνθετά τους. Θεωρούμε ότι οι όροι αυτοί δεν εκφράζουν το σήμερα, παρά είναι παραπλανητικοί, στην προσπάθεια των πολιτικών να χωρίσουν τους πολίτες σε στρατόπεδα προκειμένου να καρπωθούν μικροπολιτικά οφέλη. Επομένως δεν τοποθετούμε τη συλλογικότητά μας πουθενά με βάση αυτό τον άξονα. Ακόμα όμως και αν αποδεχόμασταν τον διαχωρισμό αυτού του τύπου, αναμφίβολα έχουμε τεράστια απόσταση από τον αντικοινωνικό, συντηρητικό και μονολιθικό ακροδεξιό χώρο. Πρώτιστα και κύρια στον αντιολοκληρωτισμό που πρεσβεύουμε, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την αντικρατική μας οπτική σε επίπεδο δομών και ανάλογων πρακτικών. Δεν αποδεχόμαστε με άλλα λόγια το κράτος στην καταπιεστική του διάσταση, στις εξουσίες του, στον τρόπο που επιβάλλονται στους πολίτες μέσω της καταστολής νου και σώματος κ.λπ.».
* Παιδιά, μήπως είσαστε αναρχικοί...
- «Υπάρχει διαφορά... Ο αναρχικός χώρος προβάλλει έναν στείρο μηδενισμό, μια αντίδραση η οποία δεν έχει τη λύση, παρά καταλήγει να αποτελεί με τη δράση του μια βαλβίδα του συστήματος που ποινικοποιεί κόσμο ενώ παράλληλα το σύστημα περνά τις πολιτικές του. Παράλληλα, οι διαφωνίες μας με τον συγκεκριμένο χώρο εδράζονται και στη διεθνιστική θέαση που έχει για τις κοινωνίες. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη των Εθνών, στην αποδοχή και διατήρηση της διαφορετικότητας και όχι στη μονομορφοποίηση και τη μαζοποίηση Ανθρώπων και Λαών».
* Έχετε πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
- «Άμεση παύση πληρωμών στους διεθνείς τοκογλύφους και έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα πρέπει να πατήσει ξανά στα πόδια της, και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί με το δανεισμό της και την πολιτική αποπληρωμής που ακολουθείται. Είναι ένα σχέδιο αυτοκτονίας, που εξαντλεί τους εργαζόμενους, οδηγεί στη φτώχεια και τη δυστυχία ολοένα και περισσότερους Έλληνες, για να κερδίζει το διεθνές κεφάλαιο και ο καπιταλισμός».
* Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουμε καθώς φαίνεται εκλογές. Στηρίζετε μήπως κάποιο κόμμα;
- «Έχουμε την πεποίθηση ότι οι εκλογές λειτουργούν για να δίνουν χρόνο στο σύστημα να μας εξοντώνει σαν πολίτες. Κοιτάξτε το θέμα σαν εξωτερικός παρατηρητής. Υπάρχει ένα μοντέλο που αποκαλούν όλοι «δημοκρατία», στην πραγματικότητα όμως ξέρετε ότι δεν είναι και ότι πρόκειται για δικτατορία απέναντι στον κόσμο. Αυτό το καθεστώς, κάθε τέσσερα χρόνια (μπορεί και σε λιγότερο χρόνο) έχει θεσμοθετήσει μια διαδικασία δήθεν εκλογής των «άριστων». Οι επιλογές που προσφέρονται στους πολίτες μπορεί φαινομενικά να καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα και οι πολιτικοί να πιστεύουν πως μετά από κάθε διαδικασία διασφαλίζεται η συναίνεση και το θεσμικό του πράγματος, όμως όλο αυτό είναι απάτη. Δείτε ένα μικρό παράδειγμα στο ρόλο του λευκού και άκυρου ψηφοδελτίου, ή της αποχής, που δεν προσμετρώνται στο αποτέλεσμα. Δείτε το παράδειγμα του ψηφοδελτίου «Επικρατείας», το οποίο αποτελεί λευκή επιταγή. Και φυσικά πολλά ακόμα. Ως εκ τούτου δεν στηρίζουμε κανέναν πολιτικό σχηματισμό, αυτό που ενθαρρύνουμε είναι τη συνειδητή αποχή και την αντιεκλογική συνείδηση. Βεβαίως η εκπροσώπηση γενικότερα σαν έννοια δεν είναι κάτι ξένο για εμάς, όμως όχι μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Η εκπροσώπηση μας αφορά στις λαϊκές ομάδες, στους εργατικούς συλλόγους, στα σωματεία, σε υγιείς γενικότερα και μη κομματικοποιημένους φορείς»
* Εν τέλει, γιατί υπάρχετε ως Αυτόνομοι;
- «Υπάρχουμε για να απελευθερώσουμε το δημιουργικό πνεύμα των Εθνικιστών και όχι μόνο. Υπάρχουμε για να αντιστεκόμαστε με τις μικρές μας δυνάμεις στην πολιτική ορθότητα των ημερών, για να ανατρέπουμε, να καταστρέφουμε και να χτίζουμε ξανά από την αρχή. Για να λειτουργούμε σαν μια μικρή όαση στη λαίλαπα της Παγκοσμιοποίησης, για να προσφέρουμε μικρές λύσεις, παράλληλα με αυτές που απλόχερα παρέχει το σύστημα. Υπάρχουμε για να ξυπνάμε τη νεολαία, για να κινητοποιούμε τους συμπολίτες μας, για να βοηθάμε από την πλευρά μας να δημιουργηθούν μικρά και μεγάλα κάστρα αντίστασης στον ισοπεδωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Για να πούμε, όταν όλα έχουν τελειώσει, πως εμείς τουλάχιστον προσπαθήσαμε».

πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: