Featured Posts

18/9/11

Νταβούτογλου: Η Κύπρος “θέλει να σαμποτάρει τις συνομιλίες”.Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Νταβούτογλου
Δεν σταματά να προκαλεί καθημερινά με δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών,   επανήλθε σήμερα (Κυριακή 18/9/11) δηλώνοντας απροκάλυπτα ότι με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία “θέλει να σαμποτάρει τις συνομιλίες”. 
  Ανέφερε παράλληλα ότι “η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της”. (προσοχή σε τι λέει ο Γενίτσαρος...)
Μιλώντας το πρωί στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο και σημείωσε ότι “υπάρχουν δύο σενάρια. Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Τότε όμως ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στο λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η κατάσταση των δύο κρατών”.
“Εμείς επιθυμούμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αλλά εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό”, είπε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι “εάν η ελληνοκυπριακή Διοίκηση (όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας” μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων.
“Είθε η ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη”, ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι “όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος” και τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.
“Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων” είπε ο κ. Νταβούτογλου και σημείωσε ότι “ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους πέραν των χωρικών υδάτων”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια που διατυπώνονται ότι “έχει χρεοκοπήσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Αγκυρας”, ο κ. Νταβύτογλου είπε ότι “η πολιτική αυτή ήταν σωστή πολιτική” και τόνισε ότι αυτό που αποσκοπούσε η Άγκυρα με την πολιτική αυτή ήταν “η αλλαγή της αντίληψης και της εικόνας της Τουρκίας”, για να σημειώσει ότι “έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι που αποσκοπούσαμε καθώς αναπτύσσαμε τον όρο αυτό”.
“Εμείς πραγματοποιήσαμε το στόχο περί μηδενικών προβλημάτων όχι με τα καθεστώτα, αλλά με τους λαούς” είπε ο υπουργός και τόνισε ότι “υπήρξε ένα μεγάλο βήμα εξωτερικής πολιτικής και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να φθαρεί ένα από τα βασικά στοιχεία του βήματος αυτού. Δεν έχει απενεργοποιηθεί η έννοια των μηδενικών προβλημάτων εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν τώρα σε μερικές χώρες. Είναι ενεργή στη βάση των λαών και θα συνεχιστεί”.
Ως προς τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία “δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο όπου δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία. Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος”.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, είπε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.
“Αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι η προσφυγή να μην είναι προσφυγή της Τουρκίας, αλλά της διεθνούς κοινότητας” είπε ο κ. Νταβούτογλου και επεσήμανε ότι εντός του Οκτωβρίου οι προεργασίες θα έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να γίνει η προσφυγή.
Τέλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα αυτή, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι “η κυβέρνηση της Συρίας δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την Τουρκία, αν δεν συμφιλιωθεί προηγουμένως με το λαό της”.

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: